Σελίδες

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΟΙ ΚΥΚΝΟΙ


Έχουν μακρύ λαιμό, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα τών φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους, ο οποίος φέρει 23-25 σπονδύλους, αντί των 18-19 που φέρουν τα υπόλοιπα Χηνόμορφα. Έχουν μακρύ λαιμό, αναλογικά βαρύ σώμα, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα των φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους, ο οποίος φέρει 23-25 σπονδύλους, αντί των 18-19 που φέρουν τα υπόλοιπα Χηνόμορφα. Μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V, πετώντας σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πουλί δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται είτε στο νερό είτε στον αέρα. Τρέφονται με υδρόβια φυτά τσαλαβουτώντας επιφανειακά στα ρηχά νερά, και όχι με κατάδυση.
  Οι κύκνοι (Swans) συγκεντρώνονται σε κοπάδια, και ζευγαρώνουν. Το ταίρι που θα επιλέξουν είναι και αυτό που θα περάσουν μαζί του την υπόλοιπη ζωή τους. Η φωλιά τους είναι συνήθως μια μεγάλη μάζα από βούρλα και καλάμια, με επένδυση από κάτω και την χτίζουν στην άκρη του νερού. Το θηλυκό γεννά επτά υπόλευκα αυγά και το καθένα είναι περίπου 10 εκατοστά το πολύ. 
Ο Νανόκυκνος που κάνει φωλιές στις αρκτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας και τους χειμώνες μετακινείτε στις εύκρατες περιοχές. Ο Νανόκυκνος μεγαλώνει σε μήκος περίπου 1,4 μέτρων. 
Ο τρομπετίστας κύκνος ήταν κάποτε υπό εξαφάνιση, αλλά μέσα από τα μέτρα διατήρησης του , οι αριθμοί του έχουν αυξηθεί. Ο μεγαλύτερος από τους κύκνους, μπορεί να φτάσει σε μήκος άνω των 1,8 μέτρων και με βάρος πάνω από 14 κιλά. Αυτά τα πουλιά κάνουν φωλιές κυρίως στην Αλάσκα και το χειμώνα στον Καναδά. Τα μικρότερα σμήνη βρίσκονται νότια του Καναδά και σε κάποια μέρη στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ο Σαλπιγκτής (Trumpeter) έχει ένα σφύριγμα που ακούγεται από πολύ μακριά. Πώς το κάνουν αυτό; Ο Σαλπιγκτής (Trumpeter) έχει πολύ μακρύ λαιμό. Μέσα από το λαιμό του περνά μια μακρά τραχεία στο λάρυγγα βοηθώντας τον ήχο του να φτάσει πολύ μακριά. Ο Σαλπιγκτής είναι ο γρηγορότερος από όλα τα πτηνά στο κολύμπι.
Σωτηρία Καραγιάννη 
Γ΄ Τάξη 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.