Σελίδες

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5Η - ΚΕΦ.2 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΦΗ ΖΩΗ


Τα φυτά και τα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Για να ζήσουν, χρειάζονται τροφή, η οποία τους δίνει την ενέργεια. Κάποιοι οργανισμοί τρώγονται από κάποιους άλλους. Τα φυτοφάγα ζώα τρώνε φυτά, τα σαρκοφάγα ζώα τρώνε φυτοφάγα ζώα αλλά και άλλα σαρκοφάγα (τρώνε το ένα το άλλο). Έτσι σχηματίζονται οι τροφικές πυραμίδες. 
 Οι οργανισμοί που τρώγονται είναι περισσότεροι από αυτούς που τους τρώνε και βρίσκονται στα πρώτα «σκαλιά», γι’ αυτό και αποτελούν τη βάση της πυραμίδας. Όσο ανεβαίνουμε τα «σκαλιά» της πυραμίδας, υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι είναι λιγότεροι από εκείνους που υπάρχουν στο προηγούμενο «σκαλί». 
 Στη βάση της πυραμίδας υπάρχουν τα φύλλα των φυτών, που είναι περισσότεροι οργανισμοί, στο πρώτο σκαλί οι ακρίδες, που είναι λιγότερες, στο δεύτερο οι σαύρες, που είναι πιο λίγες, και στο τρίτο τα γεράκια, που είναι ακόμα πιο λίγα από τις σαύρες.
 Παρ’ όλο που το αλληλοφάγωμα των οργανισμών, δεν καταστρέφεται η τροφική πυραμίδα και έτσι διατηρείται η ισορροπία στη φύση. 
 Σε περίπτωση όμως που λείψει κάποιο είδος από τροφική πυραμίδα, η ισορροπία καταστρέφεται. Αν, για παράδειγμα, λείψουν οι ακρίδες, θα πολλαπλασιαστούν τα φύλλα των φυτών, ενώ θα εξαφανιστούν οι σαύρες, που δε θα βρίσκουν τροφή, και συγχρόνως θα περιοριστεί η τροφή των γερακιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.