Σελίδες

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5Η - ΚΕΦ.2 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΦΗ ΖΩΗ


Τα φυτά και τα ζώα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Για να ζήσουν, χρειάζονται τροφή, η οποία τους δίνει την ενέργεια. Κάποιοι οργανισμοί τρώγονται από κάποιους άλλους. Τα φυτοφάγα ζώα τρώνε φυτά, τα σαρκοφάγα ζώα τρώνε φυτοφάγα ζώα αλλά και άλλα σαρκοφάγα (τρώνε το ένα το άλλο). Έτσι σχηματίζονται οι τροφικές πυραμίδες. 
 Οι οργανισμοί που τρώγονται είναι περισσότεροι από αυτούς που τους τρώνε και βρίσκονται στα πρώτα «σκαλιά», γι’ αυτό και αποτελούν τη βάση της πυραμίδας. Όσο ανεβαίνουμε τα «σκαλιά» της πυραμίδας, υπάρχουν οργανισμοί οι οποίοι είναι λιγότεροι από εκείνους που υπάρχουν στο προηγούμενο «σκαλί». 
 Στη βάση της πυραμίδας υπάρχουν τα φύλλα των φυτών, που είναι περισσότεροι οργανισμοί, στο πρώτο σκαλί οι ακρίδες, που είναι λιγότερες, στο δεύτερο οι σαύρες, που είναι πιο λίγες, και στο τρίτο τα γεράκια, που είναι ακόμα πιο λίγα από τις σαύρες.
 Παρ’ όλο που το αλληλοφάγωμα των οργανισμών, δεν καταστρέφεται η τροφική πυραμίδα και έτσι διατηρείται η ισορροπία στη φύση. 
 Σε περίπτωση όμως που λείψει κάποιο είδος από τροφική πυραμίδα, η ισορροπία καταστρέφεται. Αν, για παράδειγμα, λείψουν οι ακρίδες, θα πολλαπλασιαστούν τα φύλλα των φυτών, ενώ θα εξαφανιστούν οι σαύρες, που δε θα βρίσκουν τροφή, και συγχρόνως θα περιοριστεί η τροφή των γερακιών.

ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5Η - ΚΕΦ.1 ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


Οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια, την οποία παίρνουν από τις τροφές. Τα φυτά για να μεγαλώσουν, χρειάζονται, εκτός από το χώμα, το νερό, τον αέρα και την ενέργεια του ήλιου. Τα φυτοφάγα ζώα τρώνε τα φυτά, μεγαλώνουν, γεννούν τα μικρά τους και παράγουν διάφορα προϊόντα (κρέας, γάλα, αυγά κ.ά.). Ο άνθρωπος τρέφεται με τα φυτά και τα προϊόντα που παίρνει από τα φυτοφάγα ζώα και έτσι παίρνει την ενέργεια που χρειάζεται. 
 Οι άνθρωποι πρέπει να τρώμε καλά το πρωί, γιατί εργαζόμαστε στο σχολείο και στις δουλειές μας και χρειαζόμαστε πολύ ενέργεια. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από τους μεγάλους, γιατί κινούνται, παίζουν, αθλούνται και το σώμα τους αναπτύσσεται συνεχώς. 
 Ενέργεια χρειάζονται, για να λειτουργήσουν, και οι μηχανές των μεταφορικών μέσων, των εργοστασίων, των εργατικών μηχανημάτων κ.ά. Την ενέργεια οι μηχανές την παίρνουν από το πετρέλαιο, το λιγνίτη, το νερό που υπάρχει στα φράγματα, τον ήλιο, τον άνεμο, το φυσικό αέριο κ.ά. 
 Η ενέργεια του ήλιου και του ανέμου δε βλάπτει το περιβάλλον, ενώ αντίθετα το πετρέλαιο και ο λιγνίτης ρυπαίνουν το περιβάλλον, γιατί πρέπει να καούν για να δώσουν ενέργεια.

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΟΙ ΚΥΚΝΟΙ


Έχουν μακρύ λαιμό, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα τών φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους, ο οποίος φέρει 23-25 σπονδύλους, αντί των 18-19 που φέρουν τα υπόλοιπα Χηνόμορφα. Έχουν μακρύ λαιμό, αναλογικά βαρύ σώμα, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα των φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους, ο οποίος φέρει 23-25 σπονδύλους, αντί των 18-19 που φέρουν τα υπόλοιπα Χηνόμορφα. Μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V, πετώντας σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πουλί δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται είτε στο νερό είτε στον αέρα. Τρέφονται με υδρόβια φυτά τσαλαβουτώντας επιφανειακά στα ρηχά νερά, και όχι με κατάδυση.
  Οι κύκνοι (Swans) συγκεντρώνονται σε κοπάδια, και ζευγαρώνουν. Το ταίρι που θα επιλέξουν είναι και αυτό που θα περάσουν μαζί του την υπόλοιπη ζωή τους. Η φωλιά τους είναι συνήθως μια μεγάλη μάζα από βούρλα και καλάμια, με επένδυση από κάτω και την χτίζουν στην άκρη του νερού. Το θηλυκό γεννά επτά υπόλευκα αυγά και το καθένα είναι περίπου 10 εκατοστά το πολύ. 
Ο Νανόκυκνος που κάνει φωλιές στις αρκτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας και τους χειμώνες μετακινείτε στις εύκρατες περιοχές. Ο Νανόκυκνος μεγαλώνει σε μήκος περίπου 1,4 μέτρων. 
Ο τρομπετίστας κύκνος ήταν κάποτε υπό εξαφάνιση, αλλά μέσα από τα μέτρα διατήρησης του , οι αριθμοί του έχουν αυξηθεί. Ο μεγαλύτερος από τους κύκνους, μπορεί να φτάσει σε μήκος άνω των 1,8 μέτρων και με βάρος πάνω από 14 κιλά. Αυτά τα πουλιά κάνουν φωλιές κυρίως στην Αλάσκα και το χειμώνα στον Καναδά. Τα μικρότερα σμήνη βρίσκονται νότια του Καναδά και σε κάποια μέρη στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ο Σαλπιγκτής (Trumpeter) έχει ένα σφύριγμα που ακούγεται από πολύ μακριά. Πώς το κάνουν αυτό; Ο Σαλπιγκτής (Trumpeter) έχει πολύ μακρύ λαιμό. Μέσα από το λαιμό του περνά μια μακρά τραχεία στο λάρυγγα βοηθώντας τον ήχο του να φτάσει πολύ μακριά. Ο Σαλπιγκτής είναι ο γρηγορότερος από όλα τα πτηνά στο κολύμπι.
Σωτηρία Καραγιάννη 
Γ΄ Τάξη 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα

Ο KAΣΤΟΡΑΣ


Ονομασία ζώου:Κάστορας
 Μέγεθος: Το σώμα τους είναι κοντόχοντρο και φτάνει μαζί με την ουρά τα 125 περίπου εκατοστά, ενώ η ουρά, που μοιάζει με σπάτουλα, έχει μήκος τριάντα περίπου εκατοστά.
 Περιγραφή: Πρόκειται για άριστο κολυμβητή, ικανότητα που εστιάζεται στα δάκτυλα των πίσω ποδιών του τα οποία είναι ενωμένα με μεμβράνη Έχει πλατιά ουρά, σκεπασμένη με λέπια και τη χρησιμοποιεί ως πηδάλιο, όταν κολυμπά. Στο κάτω μέρος της κοιλιάς του έχει δύο αδένες, που εκκρίνουν μία λιπαρή ουσία, το καστόριο, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική ως αντισπασμωλυτικό και καταπραϋντικό. Τα αυτιά του και τα ρουθούνια του κλείνουν, ώστε να μπορεί να κολυμπά και κάτω από το νερό, ενώ η διάρκεια της ζωής του κυμαίνεται από 20-50 χρόνια. 
 Περιβάλλον όπου ζει: Κατοικεί ως ζευγάρι και κατασκευάζει τη φωλιά του υπόγεια, κοντά σε υδάτινα ρεύματα και στη συνέχεια κλείνει την είσοδο στα νερά, κατασκευάζοντας φράγμα από κορμούς δέντρων, κλαδιά, πέτρες και λάσπη. Η φωλιά του έχει κωνικό σχήμα και αποτελείται από την κυρίως κατοικία, την αποθήκη τροφής ενώ με μία τρύπα στην κορυφή, έξω από το νερό, εξασφαλίζει τον εξαερισμό της. Έχει παρατηρηθεί ότι το χτίσιμο της φωλιάς αναλαμβάνουν τα θηλυκά ζώα, ενώ τα αρσενικά αναλαμβάνουν την μεταφορά των υλικών. 
 Τι τρώει: Τρέφεται με φλούδες δέντρων, με υδρόβια φυτά, με τρυφερά φύλλα και με καρπούς. 
 Νίκος Βάσιος 
 Γ΄ Τάξη  2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4Η - ΚΕΦ.10: ΕΝΑ ΖΩΑΚΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ


 Η ζωή στα ζώα αρχίζει με ένα ωάριο που βρίσκεται στο σώμα του θηλυκού ζώου. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει το ωάριο να ενωθεί με ένα σπερματοζωάριο, που υπάρχει στο σώμα του αρσενικού ζώου. Η ένωση αυτή (ζευγάρωμα) ωαρίου με σπερματοζωαρίου λέγεται γονιμοποίηση. Μέσα στο ωάριο αναπτύσσεται ένας νέος οργανισμός, το έμβρυο. Ο χρόνος που χρειάζεται το έμβρυο για να παραμείνει στο σώμα του θηλυκού ζώου λέγεται κύηση (εγκυμοσύνη) και διαφέρει από ζώο σε ζώο. Στη διάρκεια της κύησης το έμβρυο τρέφεται από τη μητέρα. Το ζώο (ή τα ζώα)που θα γεννηθεί μοιάζει με τους γονείς του (αρσενικό και θηλυκό). 
 Τα ζώα που γεννούν μικρά και τα θηλάζουν (τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους) ονομάζονται θηλαστικά.
Τα πτηνά, τα ψάρια, τα έντομα και αρκετά ερπετά γεννούν αυγά. Το νέο ζωάκι σχηματίζεται στο εσωτερικό του αυγού και, όταν μεγαλώσει, σπάει το τσόφλι και βγαίνει. Το ζέσταμα των αυγών από τα πτηνά λέγεται επώαση.
 Τα αυγά των ψαριών, των εντόμων και των ερπετών ζεσταίνονται από τον ήλιο (ψάρια) ή από τη θερμοκρασία του εδάφους (χελώνα , φίδια).