Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014
Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014
Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014
Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014
Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
- Παππού, πες μου ένα έθιμο που έχει σχέση με το νερό και γίνεται στην Ελασσόνα.
- Θα σου πω το έθιμο του αγιασμού των υδάτων.
-Τι εννοείς παππού;
- Στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα τα Θεοφάνεια ο ιερέας της εκκλησίας μας και μαζί όλοι εμείς πηγαίνουμε στο ποτάμι. Εκεί γίνεται ο αγιασμός των υδάτων ρίχνοντας ο παπάς το Σταυρό στο νερό. Κάποιοι νέοι είναι μέσα στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό.
- Και μετά αυτός που θα πιάσει τον Σταυρό τι κάνει;
- Είναι καλό για τον ίδιο ,είναι ευλογία. Παλιότερα περνούσανε και από τα σπίτια όλοι όσοι είχαν πέσει στο ποτάμι με τον Σταυρό σε έναν δίσκο.
- Εσείς παππού παίρνετε αγιασμένο νερό στο σπίτι;
- Ναι, πίνουμε και ρίχνουμε και σ’ όλα τα δωμάτια.
- Ευχαριστώ παππού. Καληνύχτα.
ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΟΣ 3/11/2014
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014
ΜΕΛΕΤΗ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1Η - ΚΕΦ.4 ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚA ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Η Ελλάδα χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα, τους νομούς, για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι άνθρωποι που κατοικούν εκεί.
Σε κάθε νομό υπάρχουν πόλεις και χωριά. Πρωτεύουσα του νομού είναι συνήθως η πόλη που είναι μεγαλύτερη ή έχει γεωγραφική θέση που εξυπηρετεί καλύτερα τους κατοίκους ή έγινε εκεί κάποιο ιστορικό γεγονός.
Στην πρωτεύουσα του νομού βρίσκονται οι περισσότερες υπηρεσίες (δικαστήρια, εφορείες, τράπεζες, πολεοδομία, νοσοκομεία κ.ά.).
Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014
Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014
Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014
Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014
ΜΕΛΕΤΗ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1Η - ΚΕΦ.3 ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΖΟΥΜΕ
Στα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας το έδαφος αλλού είναι ορεινό και αλλού πεδινό. Σ’ αυτά υπάρχουν βουνά, πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες, κόλποι, ακρωτήρια κ. ά.
Οι άνθρωποι ασχολούνται με διάφορα επαγγέλματα.
Το κλίμα αλλάζει, καθώς κατεβαίνουμε από το Βορρά προς το Νότο.
Σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα ζουν πολλά είδη φυτών και ζώων.
ΜΕΛΕΤΗ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1Η - ΚΕΦ.2: ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Ελλάδα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της βαλκανικής χερσονήσου. Γύρω της υπάρχουν πολλά νησιά. Κοιτάζοντας το γεωμορφολογικό χάρτη της Ελλάδας, διαπιστώνουμε ότι ανάμεσα στα γεωγραφικά διαμερίσματα υπάρχουν μεγάλες οροσειρές, ποτάμια και θάλασσες, που αποτελούν τα φυσικά τους σύνορα. Η έκταση της Ελλάδας αποτελείται από εννέα διαμερίσματα που διακρίνουν την ηπειρωτική από τη νησιωτική Ελλάδα. Τα διαμερίσματα της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι έξι: Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος. Τα διαμερίσματα της νησιωτικής Ελλάδας είναι τρία: δηλαδή τα νησιά του Αιγαίου πελάγους, τα νησιά του Ιονίου πελάγους και η Κρήτη.
ΜΕΛΕΤΗ Δ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1Η - ΚΕΦ.1: ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο γεωμορφολογικό χάρτη της Ελλάδας μπορούμε να δούμε την επιφάνειά της (βουνά, πεδιάδες, λίμνες, ποτάμια, χερσονήσους, νησιά) και τις θάλασσες.
Η Ελλάδα χωρίζεται σε εννέα μικρότερες περιοχές, τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Απ’ αυτά, τα έξι γεωγραφικά διαμερίσματα, δηλαδή η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, αποτελούν την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ τα άλλα τρία, δηλαδή τα νησιά του Αιγαίου πελάγους, τα νησιά του Ιονίου πελάγους και η Κρήτη, αποτελούν τη νησιωτική Ελλάδα.
Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014
Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014
ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 7Η - ΚΕΦ.4: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΗΜΑ.
Αν επισκεφθούμε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, θα δούμε βυζαντινές εκκλησίες, απομεινάρια κάστρων, πλακόστρωτους δρόμους, που κρύβουν τη δική τους ιστορία. Οι ανασκαφές (σκάψιμο της γης) έφεραν στο φως αρχαία θεμέλια σπιτιών, ναούς, αγάλματα κ.ά. Αυτά είναι μερικά από τα δημιουργήματα που διασώθηκαν και, μαζί με τα σημερινά, αποτελούν τον πολιτισμό μας. Για τον πολιτισμό μας μιλάει, εκτός από τα έργα, και η καθημερινή μας συμπεριφορά.
Σήμερα ζούμε μαζί με άλλους ανθρώπους, που μιλούν τη δική τους γλώσσα, έχουν τη δική τους μουσική, τις δικές τους συνήθειες. Κι όμως συνεννοούμαστε, συνεργαζόμαστε και βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά μας.
Κάθε λαός έχει το δικό του πολιτισμό και όλοι μαζί δημιουργούν τον παγκόσμιο πολιτισμό, που μας ενώνει με τους προηγούμενους, αλλά και με όσους θα ζήσουν μετά από εμάς.
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 7Η - ΚΕΦ.3: ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΟΣ ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΝΙΟ ΧΤΕΝΙ
Στα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι ό,τι χρειαζόταν (ρούχα, έπιπλα κ ά.) το έφτιαχναν μόνοι τους. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, κάποιοι άνθρωποι έγιναν τεχνίτες, δηλαδή ειδικοί στην κατασκευή των σπιτιών, δρόμων, γεφυριών, κοσμημάτων κτλ. Για να γίνουν τεχνίτες, μαθήτευαν κοντά σε παλιότερους τεχνίτες. Με τον ίδιο τρόπο μάθαιναν τα τραγούδια του τόπου, τους χορούς, να υφαίνουν, να κεντούν, να μαγειρεύουν, να καλλιεργούν τα φυτά και άλλες συνήθειες. Οι συνήθειες αυτές αφορούσαν τον τρόπο που ζούσαν, που ντύνονταν, που χόρευαν, καθώς και τα τραγούδια που είχαν, μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες στα εγγόνια και αποτέλεσαν την παράδοση. Οι άνθρωποι διατηρούσαν τις παραδόσεις τους, γιατί δε συναντούσαν συχνά ανθρώπους από μακρινούς τόπους, για να επηρεαστούν από αυτούς.
Πολλές παραδόσεις τις διατηρούμε κι εμείς σήμερα, αν και η ζωή μας έχει αλλάξει, ταξιδεύουμε, επικοινωνούμε και πληροφορούμαστε καθημερινά τι συμβαίνει στον κόσμο και δεχόμαστε επιρροές.
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
Δεκαπενταύγουστος: Η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των Ελλήνων
Οι πλατείες των χωριών "φοράνε τα καλά τους", οι κοινότητες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι στήνουν γλέντια για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη και οι πιστοί προσεύχονται και ευχαριστούν για το "θαύμα" της Παναγίας.
Η μεγαλύτερη, κάθε καλοκαίρι, θρησκευτική γιορτή των Ελλήνων, στην "καρδιά" των διακοπών, δίνει την ευκαιρία σε όλους να βγουν στην ύπαιθρο, στα ξωκλήσια και στις εκκλησιές. Ημερήσια, διήμερα, ακόμη και τριήμερα πανηγύρια και εκδηλώσεις οργανώνονται σε όλη τη χώρα.
Χιλιάδες Έλληνες τα καλοκαίρια παρακολουθούν και συμμετέχουν σε πανηγύρια της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Πελοποννήσου και φυσικά των νησιών του Αιγαίου, όπου η Παναγία η θαλασσινή έχει την τιμητική της.
Εκτός από την Παναγία της Τήνου, την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και την Παναγία την Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, που τον Δεκαπενταύγουστο προσελκύουν πλήθος προσκυνητών, στην υπόλοιπη Ελλάδα διοργανώνονται μικρά και μεγάλα πανηγύρια που αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή.
Για την ιδιαίτερη φήμη του, την ειδυλλιακή τοποθεσία, το χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας συμμετεχόντων, αξίζει προσοχής το πανηγύρι στην εκκλησία της Κοιμήσεως, στη Φολέγανδρο, όπου στήνεται ένα και μοναδικό τραπέζι για όλους, ντόπιους κι επισκέπτες.
Το πανηγύρι της Παναγίας της Καστριανής, στην Τζιά, διοργανώνεται κάθε χρόνο στον απότομο βράχο στα βορειοανατολικά της Ιουλίδας, που ατενίζει από ψηλά τα κύματα του Αιγαίου.
Στην Παναγία την Πανοχωριανή, στην Αμοργό, το πανηγύρι ξεχωρίζει για τις τοπικές σπεσιαλιτέ πατατάτο και ξιδάτο, και βέβαια για τα θρυλικά αμοργιανά ρακόμελα, όπως και στην Παναγία τη Θαλασσινή της Άνδρου, για τη φρουτάλια και την ντόπια σουμάδα.
Στην Πέτρα της Λέσβου, το πανηγύρι ξεχωρίζει, εκτός των άλλων, για τη σπιτική σπεσιαλιτέ, που σερβίρεται σε όλους τους παρευρισκόμενους, το κισκέσι, ταύρο βρασμένο με σιτάρι, ενώ στην Παναγία την Πορταΐτισσα της Αστυπάλαιας σερβίρεται γεμιστό αρνί που οι ντόπιοι ονομάζουν λαμπριανό.
Στα μεγαλύτερα σε διάρκεια πανηγύρια ξεχωρίζουν αυτά της Παναγίας της Σπηλιανής στη Νίσυρο, όπου οι εορτασμοί για το Δεκαπενταύγουστο διαρκούν εννέα μέρες. Το πανηγύρι στο Τσεπέλοβο, στην Τύμφη Ιωαννίνων, διαρκεί τρεις ημέρες. Παραπάνω από μία ημέρες κρατάει και το πανηγύρι στην Αγιάσο της Λέσβου, οι προετοιμασίες για το οποίο ξεκινούν ήδη από τις αρχές Αυγούστου.
Το πανηγύρι της Παναγιάς στη Σέριφο, κρατά τρεις ολόκληρες ημέρες, με το παλιό έθιμο να θέλει το ζευγάρι που "ανοίγει" το χορό γύρω από την ελιά της εκκλησίας να παντρεύεται μέσα στο χρόνο. Επειδή, όμως, το ποιο ζευγάρι θα είναι το τυχερό, δεν είναι μόνο θέμα ταχύτητας, οι καβγάδες που στήνονταν εδώ γι' αυτόν ακριβώς το λόγο έδωσαν στο πανηγύρι το εύγλωττο όνομα «της Ξυλοπαναγιάς».
Στην Αλόννησο, οι παρευρισκόμενοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, δοκιμάζοντας τοπικά γλυκά και συνοδεύοντας τη σπεσιαλιτέ της ημέρας, γίδα με μακαρόνια, με άφθονο ντόπιο κρασί.
Κανένα πανηγύρι δεν είναι το ίδιο χωρίς την παραδοσιακά μουσική: στην Παναγία της Κάσου, ακούγονται παραδοσιακές λύρες και λαούτα, ενώ σε τέσσερα χωριά της Καρπάθου -τις Μενετές, τις Πυλές, το Απέρι και τον Όλυμπο- το ρυθμό δίνουν λαούτα, λύρες και τσαμπούνες.
Στο Μαρκόπουλο και την Πάστρα της Κεφαλονιάς παρατηρούνται το Δεκαπενταύγουστο δύο μοναδικά φαινόμενα: στο πρώτο εμφανίζονται μέσα στην εκκλησία της Παναγίας της Λαγκουβάρδας μικρά ακίνδυνα φίδια με σταυροειδές σημάδι στο κεφάλι, τα οποία θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη, ενώ στο δεύτερο οι κρίνοι που τοποθετούνται στην εικόνα της Παναγίας της Γραβαλιώτισσας ανθίζουν για δεύτερη φορά μέσα στο χρόνο. Και στα δύο χωριά τα πανηγύρια συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και θεωρούνται, μαζί με το πανηγύρι των πυροτεχνημάτων της Περλιγκού, από τα καλύτερα του νησιού.
Παμπελοποννησιακοί διαγωνισμοί λαϊκών χορών και τραγουδιών, αγώνες στίβου "Αλέαια" (αναβίωση των αρχαίων αγώνων), χορευτικές εκδηλώσεις, Παντεγεατικό Συνέδριο με ομιλίες-εισηγήσεις σε διάφορα θέματα που αφορούν την Τεγέα και την Αρκαδία, δεξίωση στον κήπο της Οικοκυρικής Σχολής, βράβευση μαθητών, ομιλίες και θεάματα, είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν, μαζί με την τεράστια εμπορική έκθεση, το πανηγύρι στο ναό της Επισκοπής της Τεγέας, στην Αρκαδία, οι οποίες διαρκούν μία ολόκληρη εβδομάδα, από τις 13 έως τις 20 Αυγούστου.
Στη Μακεδονία, σαράντα οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη των Γρεβενών και σε υψόμετρο 1.650 μέτρων βρίσκεται το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο βλαχοχώρι της Ελλάδας, η Σαμαρίνα. Κάτω από το δάσος της Κιούριστας ο παραδοσιακός οικισμός του χωριού είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές της υψηλότερης κορυφής της Πίνδου, του Σμόλικα, με υψόμετρο 2.637 μέτρων, του δεύτερου υψηλότερου βουνού μετά τον Όλυμπο.
Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται ένα ονομαστό πανηγύρι. Οι χοροί και τα τραγούδια ξεκινούν στις 14 Αυγούστου και διαρκούν μέχρι τις 16 του μήνα. Εντυπωσιακό είναι επίσης και το πανηγύρι που γίνεται στις 15 Αυγούστου στη Βλάστη, ένα γραφικό ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης. Υπήρξε ένα από τα σημαντικά προπύργια του Ελληνισμού και ένα από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια της Δυτικής Μακεδονίας. Το πανηγύρι κρατάει τρεις ημέρες.
Ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο μετά τη Θεία Λειτουργία γίνεται περιφορά της εικόνας στην κοινότητα. Και τις τρεις ημέρες του πανηγυριού οι πανηγυριστές χορεύουν κυρίως τον παραδοσιακό χορό που ονομάζουν «τρανό». Στη Σιάτιστα οι πανηγυριστές του Δεκαπενταύγουστου δίνουν εξαιρετική σημασία στο έθιμο των καβαλάρηδων. Την ημέρα αυτή μεγάλες παρέες με στολισμένα τα άλογα πηγαίνουν στο μοναστήρι του Μικροκάστρου για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και το μεσημέρι επιστρέφουν στη Σιάτιστα, όπου ακολουθεί γλέντι και χορός στις πλατείες και στα σπίτια ως τις πρωινές ώρες.
Στην Πλατριθειά Ιθάκης γίνεται κάθε χρόνο το φημολογούμενο καλύτερο πανηγύρι του Ιονίου, που διατηρεί αλώβητο το παραδοσιακό του χρώμα.
Το πανηγύρι στα Κουφονήσια έχει, επίσης, άρωμα νησιώτικης παράδοσης, με τα τηγανιτά ψάρια να έχουν τον πρώτο λόγο στα τραπέζια, ενώ το πανηγύρι στο παλιό σχολείο στο χωριό της Χάλκης μοιάζει με ταξίδι στο χρόνο.
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Οδηγίες για τον καύσωνα.
Οδηγίες για τον καύσωνα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη χώρα χρειάζονται λίγη παραπάνω προσοχή ιδιαίτερα όταν πρόκειται να φροντίσουμε για παιδιά και ηλικιωμένους.
Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ. λ. π.).
2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
4. Συχνά λουτρά με ντους.
5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κ.λ.π.
6. Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π. Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
7. Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
8. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
Ειδικά για τα βρέφη
Να τα αφήνετε μόνο με την πάνα τους, προσέχοντας βέβαια να μη χτυπάει επάνω τους κάποιο κλιματιστικό ή κάποιος ανεμιστήρας.
Να τους δίνετε υγρά για να μην αφυδατωθούν, εκτός από το γάλα μπορείτε να δώσετε νερό αλλά και χαμομήλι.
Να τους φοράτε καπέλο στον ήλιο και να αποφεύγετε να τα βγάλετε βόλτα τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.
Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λ.π.
Κυριακή 10 Αυγούστου 2014
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΤΑΞΗΣ- ΚΕΦ. 54: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΤΑΞΗΣ- ΚΕΦ. 54: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
More PowerPoint presentations from vineyardsch
Κυριακή 3 Αυγούστου 2014
ΜΕΛΕΤΗ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 7Η - ΚΕΦ.2: Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ
Οι αρχαίοι Έλληνες, με τη βοήθεια της τεχνολογίας της εποχής, κατασκεύαζαν θέατρα. Σ’ αυτά οι θεατές μπορούσαν να βλέπουν και να ακούν τα πάντα από την ορχήστρα, ακόμα και αν κάθονταν στο πιο ψηλό σημείο της αμφιθεατρικής κατασκευής. Το εκκύκλημα το χρησιμοποιούσαν για να παρουσιάζονται πάνω οι «νεκροί». Οι περίακτοι ήταν περιστρεφόμενα δοκάρια, πάνω στα οποία στερεώνονταν τα σκηνικά. Το αιώρημα, ένα είδος γερανού, βοηθούσε τους υποκριτές (ηθοποιούς), που ήταν άντρες και φορούσαν κοθόρνους (ψηλά παπούτσια) και μάσκες.
Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το θέατρο σημαντικό για τη μόρφωσή τους. Στην Αθήνα οι πλούσιοι υποχρεώνονταν από τον νόμο να δίνουν χρήματα για να ανεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις (χορηγοί), ενώ οι φτωχοί δεν πλήρωναν εισιτήριο. Τα έργα των συγγραφέων που άρεσαν στους περισσότερους βραβεύονταν. Οι θεατές σχολίαζαν τις παραστάσεις και συχνά συζητούσαν το θεατρικό έργο, ιδιαίτερα αν η υπόθεσή του είχε σχέση με αυτούς που κυβερνούσαν, με πρόσφατους πολέμους και άλλα θέματα που ενδιέφεραν τους πολίτες.
Στα σημερινά θέατρα οι παραστάσεις παίζονται μπροστά στους θεατές από τους ηθοποιούς και η υπόθεσή τους έχει σχέση, όπως και τότε, με τα θέματα που απασχολούσαν και απασχολούν τους ανθρώπους
Σάββατο 2 Αυγούστου 2014
Τρίτη 29 Ιουλίου 2014
ΜΕΛΕΤΗ Γ' ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 7Η - ΚΕΦ.1: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν τον τόπο τους και λάτρευαν τη φύση. Τα παιδιά τους φορούσαν χιτώνες, έπαιζαν διάφορα παιχνίδια (σφαίρα, σβούρα, κοκαλάκια, βόλους, κούκλες κ.ά.). Σχολείο πήγαιναν μόνο τα αγόρια και μάθαιναν ανάγνωση, μουσική, γυμναστική, γραφή, μαθηματικά και φιλοσοφία.
Οι άντρες Αθηναίοι είχαν ίσα δικαιώματα.Συζητούσαν τα ζητήματα της πόλης τους στην Πνύκα και έπαιρναν αποφάσεις με πλειοψηφία, δηλαδή με δημοκρατικό τρόπο.
Συναντιούνταν στα συμπόσια, συζητούσαν, έτρωγαν, έπιναν και διασκέδαζαν.
Η Ποικίλη στοά στην Αθήνα ήταν ένας τόπος συνάντησης όπου μιλούσαν οι φιλόσοφοι.
Στις πόλεις τους έχτιζαν ναούς, θέατρα, στάδια, στόλιζαν τους ναούς με αγάλματα. Έφτιαχναν αγγεία με παραστάσεις.
Κατασκεύαζαν δρόμους, υδραγωγεία, γεφύρια, λιμάνια, ηλιακά ρολόγια κ.ά.
Σάββατο 26 Ιουλίου 2014
Άγιος Παντελεήμονας ( 27 Ιουλίου)
Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε περί τα μέσα του 3ου αιώνα στη Νικομήδεια της Βιθυνίας.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Παντολέων και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης. Ο πατέρας του ήταν εθνικός, ενώ η μητέρα του είχε ασπαστεί το χριστιανισμό. Ο Παντολέων απέκτησε από μικρή ηλικία καλή εγκύκλια παιδεία και όταν την ολοκλήρωσε σπούδασε την ιατρική, διακρινόμενος όμως και για την ρητορεία του. Οι σχέσεις μάλιστα της οικογένειάς του με το παλάτι ήταν πολύ καλές και σύντομα θα τον έφερναν ως γιατρό στην αυλή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο ίδιος τελικά όμως ασπάστηκε το χριστιανισμό. Η μεταστροφή αυτή συνέβη μετά από γνωριμία με κάποιο ιερέα Ερμόλαο, την εποχή ενός διωγμού κατά των χριστιανών. Λίγο αργότερα θα βαπτιστεί χριστιανός μυστικά και θα προσπαθήσει να πείσει τον πατέρα του να γίνει κι αυτός, όπως και συνέβη.
Ο πατέρας του μετά από λίγο διάστημα πέθανε με αποτέλεσμα να γίνει κάτοχος μεγάλης περιουσίας. Τότε εκποιεί την περιουσία του για να βοηθήσει τους φτωχούς και προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του χωρίς χρέωση σε όποιο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει. Η πρακτική του αυτή όμως ώθησε πολλούς ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι χριστιανός. Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα. Εκεί κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε, λέγοντας πως δε θα θυσιάσει σε ψεύτικους Θεούς. Τότε μπροστά του έστειλαν ένα παράλυτο, ώστε να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευσε τον παράλυτο, κάτι που προξένησε μεγάλη κατάπληξη. Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει.
Ο Παντελεήμων αρνήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Άλλοτε έκαιγαν το σώμα του με πυρσούς, άλλοτε τον μαστίγωναν και άλλοτε του έριχναν καυτό λάδι. Σε πολλές από τις περιπτώσεις όμως τα μαρτύρια δεν του προξενούσαν πόνο. Έτσι, για να τον θανατώσουν τον έριξαν στα θηρία, αυτά όμως δεν τον έβλαψαν. Τελικά αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Ιουλίου.
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014
Η Αγία Παρασκευή ( 26 Ιουλίου)
Νεανική ηλικία
Γονείς της ήταν
ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Το
όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε.
Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε βάσει χριστιανικών αρχών.
Ενηλικίωση
και δράση
Σε ηλικία 20 ετών
έχασε τον πατέρα της, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής
περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και
ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή, στην πόλη
της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ'οίκον σε ανθρώπους αδύναμων
κοινωνικά ομάδων. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε
απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο.
Το
μαρτύριό της
Ο αυτοκράτορας της
ζήτησε να αρνηθεί τα θρησκευτικά της πιστεύω και στην προσπάθειά του να την
πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση,
οδηγούμενη σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και
στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση. Στην
αγιογραφία τής αναφέρεται πως ένας άγγελος του Θεού, την επισκέφθηκε απελευθερώνοντάς την
απ' τα δεσμά. Έπειτα κλήθηκε ξανά να αλλαξοπιστήσει κι αφού δεν έδειχνε να
μεταπείθεται, ο Αντωνίνος διέταξε το βασανισμό της μέχρι θανάτου.
Τα αγιογραφικά
στοιχεία αναφέρουν, ότι για να τη θανατώσουν την οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο
καζάνι με καυτό λάδι, αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή. Ο Αντωνίνος, αδυνατώντας
να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει
τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία,
τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση,
η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο (γι'αυτό θεωρείται
προστάτιδα των ματιών από τους Χριστιανούς) και έτσι ο Αντωνίνος την άφησε
ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της.
Το
τέλος της ζωής της
Έπειτα από κάποια
χρόνια ο Αντωνίνος πέθανε και στη διαδοχή του ο Μάρκος Αυρήλιος,
εξαπέλυσε νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά.
Σύμφωνα -και πάλι- με τα όσα λέει η αγιογραφία, ο ίδιος ο αυτοκράτορας έδωσε
εντολή στους έπαρχους Ασκληπιό και Ταράσιο να τη βασανίσουν. Ο πρώτος την έριξε
σε χώρο που φυλάσσονταν φίδια, τα οποία όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν και
έτσι ο έτερος αποφάσισε να την αποκεφαλίσει. Το όνομα και η μνήμη της τιμούνται
από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου.
Κυριακή 13 Ιουλίου 2014
ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6Η - ΚΕΦ.6: Οι συσκευασίες μάς πληροφορούν.
Όλα σχεδόν τα προϊόντα που αγοράζουμε είναι συσκευασμένα. Από τις συσκευασίες τους παίρνουμε χρήσιμες πληροφορίες.
Στις ετικέτες των τροφίμων μπορούμε να δούμε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, τον τρόπο που γίνεται η συντήρησή τους, το βάρος που έχουν, αν είναι επικίνδυνα και ανακυκλώσιμα, αν κάποια συστατικά είναι βλαβερά, αν έχουν ελεγχθεί, ποια είναι η χώρα προέλευσής τους, οδηγίες χρήσης, πόσο κοστίζουν κ.ά.
Στις ετικέτες των ρούχων μπορούμε να δούμε το όνομα του κατασκευαστή, το μέγεθος, το υλικό που έχει γίνει, τη χώρα που το κατασκεύασε κ.ά.
Η θέση των πληροφοριών εξαρτάται από το είδος του προϊόντος και τη συσκευασία του. Εμείς πρέπει να αναζητούμε τις πληροφορίες και να ακολουθούμε τις οδηγίες.
Η απόδειξη είναι απαραίτητη για κάθε αγορά.
Κυριακή 6 Ιουλίου 2014
ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6Η - ΚΕΦ.5: ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ!!!
Ένας τρόπος που χρησιμοποιείται για να γίνει γνωστό ένα προϊόν είναι η διαφήμιση. Διαφημίσεις βλέπουμε ή ακούμε στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο, στα περιοδικά κ.ά.
Οι διαφημίσεις προσπαθούν με εικόνες, ήχο, ήρωες κ.τ.λ να μας παρασύρουν στην αγορά των προϊόντων που διαφημίζουν. Διαφημίζονται διάφορα πολιτιστικά, αθλητικά ή επίκαιρα γεγονότα (αθλητικοί αγώνες, συναυλίες κτλ.), καινούρια προϊόντα, όπως τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.
Εμείς ενημερωνόμαστε από τις διαφημίσεις και αγοράζουμε προϊόντα που μας είναι απαραίτητα και έχουμε προγραμματίσει την αγορά τους, αλλά και προϊόντα που έχουμε ξαναγοράσει και είμαστε ευχαριστημένοι.
Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014
Τρίτη 1 Ιουλίου 2014
ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6Η - ΚΕΦ.4: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ
Καθημερινά αγοράζουμε διάφορα προϊόντα. Είμαστε καταναλωτές. Αγοράζουμε προϊόντα που φτιάχνουν τα εργοστάσια (ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα κ.ά.), προϊόντα αγροτικά (φρούτα, κρέας, γάλα), χρησιμοποιούμε τα μέσα συγκοινωνίας, πηγαίνουμε κινηματογράφο και στο θέατρο, επισκεπτόμαστε το γιατρό, ταξιδεύουμε κ.τ.λ. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε χρήματα.
Πολλές φορές παρασυρόμαστε και αγοράζουμε περισσότερα προϊόντα απ’ αυτά που χρειαζόμαστε. Τότε λέμε ότι κάνουμε υπερκατανάλωση.
Πριν από κάθε αγορά, πρέπει να σκεφτόμαστε και να συζητάμε αν αυτό που θέλουμε μας είναι απαραίτητο, αν έχουμε κάποιο παρόμοιο που μας εξυπηρετεί, αν είναι οικονομικό, υγιεινό και φιλικό στο περιβάλλον. Έτσι κάνουμε οικονομία, σεβόμαστε το περιβάλλον και γινόμαστε προσεκτικοί καταναλωτές.
Κυριακή 29 Ιουνίου 2014
Κυριακή 22 Ιουνίου 2014
Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014
Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014
ΜΕΛΕΤΗ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6Η - ΚΕΦ.3: ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΙΣΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Σήμερα όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Άντρες και γυναίκες αμείβονται το ίδιο όταν κάνουν την ίδια εργασία. Στην οικογένεια αντιμετωπίζουν μαζί τις δυσκολίες και είναι και οι δύο υπεύθυνοι για τη φροντίδα των παιδιών. Σε άλλες χώρες όμως οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια ελευθερία κι τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες.
Άντρες και γυναίκες πρέπει να είναι σε όλα ίσοι, γιατί έτσι δε νιώθει αδικία κανείς και θα προσφέρουν περισσότερο στην οικογένεια και στη χώρα.
Παλαιότερα οι γυναίκες δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες: δεν πήγαιναν στο σχολείο ή όσες πήγαιναν φοιτούσαν μόνο στις πρώτες βαθμίδες και ελάχιστες αποφοιτούσαν από την ανώτερη και την ανώτατη εκπαίδευση, αναλάμβαναν όλες τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών, υπάκουαν στον άντρα χωρίς αντίρρηση, έπαιρναν λιγότερα χρήματα για την ίδια εργασία, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου κ.ά.
Σήμερα η γυναίκα έχει ίσα δικαιώματα με τον άντρα: μπορεί να εργάζεται, καταλαμβάνει τις ίδιες θέσεις στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, αμείβεται το ίδιο με τον άντρα για εργασία ίσης αξίας. Επίσης, μορφώνεται και σπουδάζει , καταλαμβάνει θέσεις ηγετικές στο συνδικαλισμό και στην κυβέρνηση. Η μητρότητα προστατεύεται με νόμο και η εργαζόμενη μητέρα που έχει παιδιά παίρνει άδεια, έχει ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)