Σελίδες

Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

ΜΕΛΕΤΗ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6Η - ΚΕΦ.3: ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΙΣΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


 Σήμερα όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Άντρες και γυναίκες αμείβονται το ίδιο όταν κάνουν την ίδια εργασία. Στην οικογένεια αντιμετωπίζουν μαζί τις δυσκολίες και είναι και οι δύο υπεύθυνοι για τη φροντίδα των παιδιών. Σε άλλες χώρες όμως οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια ελευθερία κι τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες. 
  Άντρες και γυναίκες πρέπει να είναι σε όλα ίσοι, γιατί έτσι δε νιώθει αδικία κανείς και θα προσφέρουν περισσότερο στην οικογένεια και στη χώρα. 
 Παλαιότερα οι γυναίκες δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες: δεν πήγαιναν στο σχολείο ή όσες πήγαιναν φοιτούσαν μόνο στις πρώτες βαθμίδες και ελάχιστες αποφοιτούσαν από την ανώτερη και την ανώτατη εκπαίδευση, αναλάμβαναν όλες τις δουλειές του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών, υπάκουαν στον άντρα χωρίς αντίρρηση, έπαιρναν λιγότερα χρήματα για την ίδια εργασία, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου κ.ά. 
 Σήμερα η γυναίκα έχει ίσα δικαιώματα με τον άντρα: μπορεί να εργάζεται, καταλαμβάνει τις ίδιες θέσεις στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, αμείβεται το ίδιο με τον άντρα για εργασία ίσης αξίας. Επίσης, μορφώνεται και σπουδάζει , καταλαμβάνει θέσεις ηγετικές στο συνδικαλισμό και στην κυβέρνηση. Η μητρότητα προστατεύεται με νόμο και η εργαζόμενη μητέρα που έχει παιδιά παίρνει άδεια, έχει ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.