Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

31 Μαΐου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος


  Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι η πιο διαδεδομένη μορφή κατανάλωσης του καπνού. Πρόκειται για μια συνήθεια που σε αρχικό στάδιο «ξαφνιάζει» και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανάμεσα στις περίπου 4.000 ουσίες που ο οργανισμός των καπνιστών λαμβάνει με το κάπνισμα, εμπεριέχονται βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες όπως η γνωστή σε όλους μας πίσσα, η νικοτίνη, αμμωνία, ασετόν (ναι, σαν αυτό που βάζουν οι γυναίκες στα νύχια!) καθώς επίσης και μονοξείδιο του άνθρακα ή ουσίες που χρησιμοποιούνται για την διατήρηση του κουφαριού των νεκρών!
Οι πιο σημαντικές συνέπειες του καπνίσματος είναι:
    Καρκίνος του πνεύμονα, Καρκίνος της στοματικής, Καρκίνος του λάρυγγα, Καρκίνος του οισοφάγου, Καρκίνος ουροδόχου κύστης, Καρδιακές παθήσεις, Μείωση της καλής χοληστερίνης με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος αρτηριοσκλήρυνσης.
Λιγότερο επικίνδυνες (αλλά πιο συχνά εμφανιζόμενες) συνέπειες του καπνίσματος είναι:
   Διατάραξη της όρασης (νικοτινική αμβλυωπία ), Φαρυγγίτιδα, Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης, Μείωση της αντοχής, Τρεμούλιασμα των άκρων, Ίλιγγος, Νευραλγίες, Πόνους στομάχου και εντέρων – δυσκοιλιότητα (Πρόκειται για μια από τις επιπτώσεις του καπνίσματος που εμφανίζεται περισσότερο σε νέους καπνιστές), Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα .
   Η νέα μάνα που έχει ένα μωρό στην κοιλιά της και καπνίζει ξεχνά ότι το παιδί της δηλητηριάζεται και μπορεί να πεθάνει μέσα της ή να γεννηθεί πρόωρα ;
Πραγματικά μπορεί να αγαπάει το παιδί της όταν γνωρίζει όλα αυτά;
   Αγαπάς το παιδί σου όταν το μολύνεις συνέχεια μέσα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο;  Αχ αυτό το παθητικό κάπνισμα τι κακό κάνει. Και εσύ κυρία μου, ρωτάς γιατί το δέρμα σου είναι ζαρωμένο;
Όταν καπνίζεις στο νοσοκομείο, σ' ένα γραφείο, ή σε κοινόχρηστους χώρους, ρώτησες ποτέ κανέναν που είναι κοντά σου, αν ενοχλείται από τον καπνό σου;
  Εάν είστε καπνιστής ή εάν άτομα που αγαπάτε έχουν υιοθετήσει αυτή την ουσιαστικά αυτοκαταστροφική συνήθεια τότε πρέπει άμεσα κάτι να κάνετε. Το κάπνισμα σκοτώνει. Όσο μακρινή, αόριστη και αφηρημένη να σας ακούγετε αυτή η πρόταση σας διαβεβαιώνουμε πως έχει γραφτεί για να σας προειδοποιήσει και να σας «προστατέψει» από έναν άμεσο κίνδυνο που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή - σε οποιονδήποτε. Το ακόμα χειρότερο είναι πως όταν ένας τέτοιος κίνδυνος εμφανιστεί, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά! Πράξτε τώρα – πείτε όχι στο κάπνισμα και αλλάξτε την ζωή σας για πάντα!




           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.