Σελίδες

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΜΕΛΕΤΗ Γ' ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 7Η - ΚΕΦ.1: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν τον τόπο τους και λάτρευαν τη φύση. Τα παιδιά τους φορούσαν χιτώνες, έπαιζαν διάφορα παιχνίδια (σφαίρα, σβούρα, κοκαλάκια, βόλους, κούκλες κ.ά.). Σχολείο πήγαιναν μόνο τα αγόρια και μάθαιναν ανάγνωση, μουσική, γυμναστική, γραφή, μαθηματικά και φιλοσοφία. 
 Οι άντρες Αθηναίοι είχαν ίσα δικαιώματα.Συζητούσαν τα ζητήματα της πόλης τους στην Πνύκα και έπαιρναν αποφάσεις με πλειοψηφία, δηλαδή με δημοκρατικό τρόπο. 
 Συναντιούνταν στα συμπόσια, συζητούσαν, έτρωγαν, έπιναν και διασκέδαζαν.
 Η Ποικίλη στοά στην Αθήνα ήταν ένας τόπος συνάντησης όπου μιλούσαν οι φιλόσοφοι
 Στις πόλεις τους έχτιζαν ναούς, θέατρα, στάδια, στόλιζαν τους ναούς με αγάλματα. Έφτιαχναν αγγεία με παραστάσεις.
 Κατασκεύαζαν δρόμους, υδραγωγεία, γεφύρια, λιμάνια, ηλιακά ρολόγια κ.ά.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Άγιος Παντελεήμονας ( 27 Ιουλίου)



Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε περί τα μέσα του 3ου αιώνα στη Νικομήδεια της Βιθυνίας. 
Το πραγματικό του όνομα ήταν Παντολέων και προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης. Ο πατέρας του ήταν εθνικός, ενώ η μητέρα του είχε ασπαστεί το χριστιανισμό. Ο Παντολέων απέκτησε από μικρή ηλικία καλή εγκύκλια παιδεία και όταν την ολοκλήρωσε σπούδασε την ιατρική, διακρινόμενος όμως και για την ρητορεία του. Οι σχέσεις μάλιστα της οικογένειάς του με το παλάτι ήταν πολύ καλές και σύντομα θα τον έφερναν ως γιατρό στην αυλή του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ο ίδιος τελικά όμως ασπάστηκε το χριστιανισμό. Η μεταστροφή αυτή συνέβη μετά από γνωριμία με κάποιο ιερέα Ερμόλαο, την εποχή ενός διωγμού κατά των χριστιανών. Λίγο αργότερα θα βαπτιστεί χριστιανός μυστικά και θα προσπαθήσει να πείσει τον πατέρα του να γίνει κι αυτός, όπως και συνέβη. 

 Ο πατέρας του μετά από λίγο διάστημα πέθανε με αποτέλεσμα να γίνει κάτοχος μεγάλης περιουσίας. Τότε εκποιεί την περιουσία του για να βοηθήσει τους φτωχούς και προσφέρει τις ιατρικές υπηρεσίες του χωρίς χρέωση σε όποιο δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθει. Η πρακτική του αυτή όμως ώθησε πολλούς ιατρούς να τον καταγγείλουν και να υποδείξουν στα ανάκτορα πως είναι χριστιανός. Έτσι συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Αυτοκράτορα. Εκεί κλήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα για να αφεθεί ελεύθερος. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε, λέγοντας πως δε θα θυσιάσει σε ψεύτικους Θεούς. Τότε μπροστά του έστειλαν ένα παράλυτο, ώστε να τον θεραπεύσει, είτε αυτός, είτε οι ιερείς των ανακτόρων για να φανεί ποιος είναι ο αληθινός Θεός. Ο Άγιος Παντελεήμων θεράπευσε τον παράλυτο, κάτι που προξένησε μεγάλη κατάπληξη. Παρόλα αυτά ο Αυτοκράτορας θέλησε και πάλι να τον μεταπείσει. 
 Ο Παντελεήμων αρνήθηκε και οδηγήθηκε στο μαρτύριο. Άλλοτε έκαιγαν το σώμα του με πυρσούς, άλλοτε τον μαστίγωναν και άλλοτε του έριχναν καυτό λάδι. Σε πολλές από τις περιπτώσεις όμως τα μαρτύρια δεν του προξενούσαν πόνο. Έτσι, για να τον θανατώσουν τον έριξαν στα θηρία, αυτά όμως δεν τον έβλαψαν. Τελικά αποφασίστηκε να τον αποκεφαλίσουν. 
 Η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Ιουλίου.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Η Αγία Παρασκευή ( 26 Ιουλίου)

Νεανική ηλικία

Γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας Αδριανού
Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε βάσει χριστιανικών αρχών.

Ενηλικίωση και δράση 

Σε ηλικία 20 ετών έχασε τον πατέρα της, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή, στην πόλη της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ'οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο.

Το μαρτύριό της       

Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί τα θρησκευτικά της πιστεύω και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγούμενη σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση. Στην αγιογραφία τής αναφέρεται πως ένας άγγελος του Θεού, την επισκέφθηκε απελευθερώνοντάς την απ' τα δεσμά. Έπειτα κλήθηκε ξανά να αλλαξοπιστήσει κι αφού δεν έδειχνε να μεταπείθεται, ο Αντωνίνος διέταξε το βασανισμό της μέχρι θανάτου.
Τα αγιογραφικά στοιχεία αναφέρουν, ότι για να τη θανατώσουν την οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι, αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή. Ο Αντωνίνος, αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο (γι'αυτό θεωρείται προστάτιδα των ματιών από τους Χριστιανούς) και έτσι ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της.

Το τέλος της ζωής της    

Έπειτα από κάποια χρόνια ο Αντωνίνος πέθανε και στη διαδοχή του ο Μάρκος Αυρήλιος, εξαπέλυσε νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά. Σύμφωνα -και πάλι- με τα όσα λέει η αγιογραφία, ο ίδιος ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή στους έπαρχους Ασκληπιό και Ταράσιο να τη βασανίσουν. Ο πρώτος την έριξε σε χώρο που φυλάσσονταν φίδια, τα οποία όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν και έτσι ο έτερος αποφάσισε να την αποκεφαλίσει. Το όνομα και η μνήμη της τιμούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου.


Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6Η - ΚΕΦ.6: Οι συσκευασίες μάς πληροφορούν.


Όλα σχεδόν τα προϊόντα που αγοράζουμε είναι συσκευασμένα. Από τις συσκευασίες τους παίρνουμε χρήσιμες πληροφορίες. 
 Στις ετικέτες των τροφίμων μπορούμε να δούμε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, τον τρόπο που γίνεται η συντήρησή τους, το βάρος που έχουν, αν είναι επικίνδυνα και ανακυκλώσιμα, αν κάποια συστατικά είναι βλαβερά, αν έχουν ελεγχθεί, ποια είναι η χώρα προέλευσής τους, οδηγίες χρήσης, πόσο κοστίζουν κ.ά. 
 Στις ετικέτες των ρούχων μπορούμε να δούμε το όνομα του κατασκευαστή, το μέγεθος, το υλικό που έχει γίνει, τη χώρα που το κατασκεύασε κ.ά. 
 Η θέση των πληροφοριών εξαρτάται από το είδος του προϊόντος και τη συσκευασία του. Εμείς πρέπει να αναζητούμε τις πληροφορίες και να ακολουθούμε τις οδηγίες. 
 Η απόδειξη είναι απαραίτητη για κάθε αγορά.

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6Η - ΚΕΦ.5: ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ!!!


Ένας τρόπος που χρησιμοποιείται για να γίνει γνωστό ένα προϊόν είναι η διαφήμιση. Διαφημίσεις βλέπουμε ή ακούμε στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στις εφημερίδες, στο διαδίκτυο, στα περιοδικά κ.ά. 
 Οι διαφημίσεις προσπαθούν με εικόνες, ήχο, ήρωες κ.τ.λ να μας παρασύρουν στην αγορά των προϊόντων που διαφημίζουν. Διαφημίζονται διάφορα πολιτιστικά, αθλητικά ή επίκαιρα γεγονότα (αθλητικοί αγώνες, συναυλίες κτλ.), καινούρια προϊόντα, όπως τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά. 
 Εμείς ενημερωνόμαστε από τις διαφημίσεις και αγοράζουμε προϊόντα που μας είναι απαραίτητα και έχουμε προγραμματίσει την αγορά τους, αλλά και προϊόντα που έχουμε ξαναγοράσει και είμαστε ευχαριστημένοι.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΜΕΛΕΤΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 6Η - ΚΕΦ.4: ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ


 Καθημερινά αγοράζουμε διάφορα προϊόντα. Είμαστε καταναλωτές. Αγοράζουμε προϊόντα που φτιάχνουν τα εργοστάσια (ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα κ.ά.), προϊόντα αγροτικά (φρούτα, κρέας, γάλα), χρησιμοποιούμε τα μέσα συγκοινωνίας, πηγαίνουμε κινηματογράφο και στο θέατρο, επισκεπτόμαστε το γιατρό, ταξιδεύουμε κ.τ.λ. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε χρήματα
 Πολλές φορές παρασυρόμαστε και αγοράζουμε περισσότερα προϊόντα απ’ αυτά που χρειαζόμαστε. Τότε λέμε ότι κάνουμε υπερκατανάλωση
 Πριν από κάθε αγορά, πρέπει να σκεφτόμαστε και να συζητάμε αν αυτό που θέλουμε μας είναι απαραίτητο, αν έχουμε κάποιο παρόμοιο που μας εξυπηρετεί, αν είναι οικονομικό, υγιεινό και φιλικό στο περιβάλλον. Έτσι κάνουμε οικονομία, σεβόμαστε το περιβάλλον και γινόμαστε προσεκτικοί καταναλωτές.